Wat zijn de voordelen van een blauw licht bril?

 Wat zijn de voordelen van een blauw licht bril?

In onze huidige maatschappij zijn digitale apparaten niet meer weg te denken. Van smartphones tot laptops en tablets, we zijn constant omringd door schermen die blauw licht uitstralen. Hoewel deze technologie ons leven op vele manieren verrijkt, brengt het ook gezondheidsrisico’s met zich mee, met name in de vorm van blauw licht. Dit uitgebreide artikel verkent diepgaand wat blauw licht precies is, waar het vandaan komt, de potentiële gevolgen van overmatige blootstelling, en hoe een blauw licht bril kan bijdragen aan het beperken van deze blootstelling.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een kortgolvend licht met een hoge energie in het zichtbare lichtspectrum. Het staat bekend om zijn aanwezigheid in daglicht en speelt een cruciale rol bij het reguleren van onze biologische klok. In de moderne tijd worden we echter voortdurend blootgesteld aan kunstmatig blauw licht van digitale schermen, LED-verlichting en andere lichtbronnen.

Waar komt veel blauw licht vandaan?

De bronnen van blauw licht zijn talrijk en divers. Digitale schermen, zoals die van smartphones en computers, stralen aanzienlijke hoeveelheden blauw licht uit. Daarnaast dragen LED-lampen, spaarlampen en zelfs zonlicht bij aan onze dagelijkse blootstelling. Deze cumulatieve blootstelling brengt potentiële risico’s met zich mee voor onze gezondheid.

De gevolgen van (te veel) blauw licht voor je lichaam

De impact van overmatige blootstelling aan blauw licht reikt verder dan alleen vermoeide ogen na een lange dag achter een scherm. ’s Avonds kan blauw licht de productie van melatonine onderdrukken, wat de slaapkwaliteit kan beïnvloeden en zelfs leiden tot slaapstoornissen. Bovendien suggereert onderzoek een verband tussen langdurige blootstelling aan blauw licht en een verhoogd risico op oogproblemen, zoals maculaire degeneratie.

Tips om de blootstelling aan blauw licht te beperken

Om de schadelijke effecten van blauw licht te verminderen, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Een van de meest voorkomende is het gebruik van een blauw licht filter op je digitale apparaten.

Blauw licht filter van je apparaten

Moderne apparaten bieden vaak de mogelijkheid om een ingebouwd blauw licht filter te activeren. Door deze functie in te schakelen, kun je de intensiteit van het blauwe licht verminderen, vooral in de avonduren wanneer dit het meest schadelijk kan zijn voor je slaap.

Het gebruik van een blauw licht filter bril

Naast de ingebouwde filters op apparaten wint ook het gebruik van externe blauw licht filter brillen aan populariteit. Maar hoe werkt zo’n bril eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Hoe werkt een blauw licht bril?

Een blauw licht bril maakt gebruik van speciale lenzen die zijn ontworpen om een deel van het blauwe licht te blokkeren. Deze brillen verminderen de blootstelling aan schadelijk blauw licht, waardoor de belasting van de ogen wordt verminderd en mogelijk de slaapkwaliteit verbetert.

Waar koop je een bril tegen blauw licht en wat kost zo’n bril?

Blauw licht filter brillen zijn tegenwoordig verkrijgbaar bij diverse opticiens en online winkels. De prijzen variëren, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de lenzen. Het is cruciaal om een bril te kiezen die effectief blauw licht blokkeert en comfortabel is om langdurig te dragen.

Andere preventieve maatregelen

Naast het gebruik van filters en brillen zijn er nog andere manieren om blootstelling aan blauw licht te verminderen. Regelmatige pauzes nemen tijdens langdurig schermgebruik, het verminderen van de helderheid van je scherm en het vermijden van schermen voor het slapengaan kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van een gezonde blootstelling aan licht.

Conclusie

In een wereld vol digitale schermen is de blootstelling aan blauw licht onvermijdelijk. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de impact van blauw licht op je gezondheid te verminderen. Of je nu kiest voor de ingebouwde filters op je apparaten, een speciale blauw licht filter bril, of een combinatie van beide, bewust omgaan met schermgebruik is essentieel. Zo bescherm je niet alleen je ogen, maar draag je ook bij aan een betere nachtrust en algemene gezondheid.

Veelgestelde vragen

 1. Vraag: Wat is blauw licht en waar komt het vandaan?
  • Antwoord: Blauw licht is een kortgolvend licht met hoge energie in het zichtbare lichtspectrum. Het komt van nature voor in daglicht, maar we worden ook blootgesteld aan kunstmatig blauw licht van digitale schermen, LED-verlichting en andere lichtbronnen.
 2. Vraag: Wat zijn de gevolgen van overmatige blootstelling aan blauw licht?
  • Antwoord: Overmatige blootstelling aan blauw licht kan de slaapkwaliteit verminderen door de onderdrukking van melatonine, wat kan leiden tot slaapstoornissen. Daarnaast wordt het geassocieerd met een verhoogd risico op oogproblemen zoals maculaire degeneratie.
 3. Vraag: Hoe kan ik mijn blootstelling aan blauw licht verminderen?
  • Antwoord: Enkele tips zijn het gebruik van ingebouwde blauw licht filters op apparaten, regelmatige pauzes tijdens schermgebruik en het vermijden van schermen voor het slapengaan. Ook het dragen van een blauw licht bril kan helpen.
 4. Vraag: Hoe werkt een blauw licht bril precies?
  • Antwoord: Een blauw licht bril heeft speciale lenzen die zijn ontworpen om een deel van het blauwe licht te blokkeren. Hierdoor wordt de blootstelling verminderd, wat de ogen kan ontlasten en de slaapkwaliteit kan verbeteren.
 5. Vraag: Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van blauw licht brillen?
  • Antwoord: Over het algemeen worden blauw licht brillen als veilig beschouwd. Er zijn echter enkele zeldzame gevallen van bijwerkingen gemeld, zoals hoofdpijn. Het is belangrijk om een bril te kiezen van hoge kwaliteit.
 6. Vraag: Zijn er andere manieren om mijn ogen te beschermen tegen blauw licht?
  • Antwoord: Ja, naast brillen kun je ook overwegen om de helderheid van je scherm te verminderen, de 20-20-20 regel toe te passen (elke 20 minuten 20 seconden naar iets op 20 voet afstand kijken), en het gebruik van schermen voor het slapengaan te beperken.
 7. Vraag: Zijn alle blauw licht filter brillen hetzelfde?
  • Antwoord: Nee, de effectiviteit van blauw licht filter brillen kan variëren. Het is belangrijk om brillen te kiezen die specifiek zijn ontworpen om schadelijk blauw licht te blokkeren en comfortabel zijn om te dragen.
 8. Vraag: Kan het dragen van een blauw licht bril mijn slaapkwaliteit echt verbeteren?
  • Antwoord: Ja, er is enig bewijs dat het dragen van een blauw licht bril ’s avonds de slaapkwaliteit kan verbeteren door de melatonineproductie niet te verstoren.
 9. Vraag: Zijn blauw licht filter brillen alleen voor mensen met slaapproblemen?
  • Antwoord: Nee, blauw licht filter brillen kunnen nuttig zijn voor iedereen die langdurig achter een scherm werkt. Ze verminderen de oogbelasting en kunnen bijdragen aan het behoud van de algemene ooggezondheid.
 10. Vraag: Waar kan ik een betrouwbare blauw licht bril kopen?
  • Antwoord: Blauw licht filter brillen zijn verkrijgbaar bij diverse opticiens, online winkels en gespecialiseerde merken. Het is raadzaam om beoordelingen te lezen en te kiezen voor een bril van hoge kwaliteit.

Bronnen:

 1. American Academy of Ophthalmology. “Blue Light and Your Eyes.” https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/digital-devices-your-eyes
 2. Harvard Health Publishing. “Blue light has a dark side.” https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side
 3. Sleep Foundation. “How Blue Light Affects Kids & Sleep.” https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/blue-light