Wat is data roaming en wat kun je ermee?

 Wat is data roaming en wat kun je ermee?

Data roaming verwijst naar het gebruik van mobiele data op je smartphone of ander mobiel apparaat terwijl je je buiten het dekkingsgebied van je eigen mobiele netwerkprovider bevindt. In essentie, wanneer je reist naar een ander land of een regio waar je eigen provider geen dekking biedt, kan je apparaat zich “aanmelden” bij een ander mobiel netwerk dat wel dekking biedt in dat gebied. Dit stelt je in staat om nog steeds mobiele data te gebruiken voor internettoegang, het verzenden en ontvangen van e-mails, navigatie, sociale media, en meer, zelfs als je buiten het netwerk van je eigen provider bent.

Wat je ermee kunt

 • Toegang tot internet: Blijf verbonden met het internet om belangrijke informatie op te zoeken, zoals lokale attracties, restaurants, en routebeschrijvingen.
 • Communicatie: Blijf in contact met vrienden, familie en collega’s via e-mail, sociale media, messaging apps, en voice-over-IP diensten zoals Skype of WhatsApp.
 • Navigatie: Gebruik GPS en mapping apps om je weg te vinden in een nieuwe stad of onbekend gebied.
 • Noodgevallen: Toegang tot belangrijke diensten en informatie in geval van nood.

Belangrijke overwegingen

 • Kosten: Data roaming kan aanzienlijk duurder zijn dan het gebruik van mobiele data in je eigen netwerk. Sommige providers bieden speciale roamingpakketten of -tarieven aan, die de kosten kunnen verlagen, maar standaard roamingtarieven kunnen hoog oplopen, vooral bij intensief datagebruik.
 • Datagebruik beperken: Om hoge kosten te vermijden, is het verstandig om datagebruik te beperken tijdens roaming. Dit kan door gebruik te maken van Wi-Fi waar mogelijk, het downloaden van kaarten en informatie voor offline gebruik, en het uitschakelen van automatische updates en data-intensieve apps.
 • Roaminginstellingen: De meeste smartphones laten je toe om data roaming aan of uit te zetten. Dit is handig om onverwachte kosten te voorkomen. Zorg ervoor dat je de instellingen van je apparaat controleert voordat je op reis gaat.

Data roaming instellingen aanpassen

Het aanpassen van de data roaming-instellingen op je mobiele apparaat is een belangrijke stap om onverwachte kosten te voorkomen wanneer je naar het buitenland reist. Hieronder vind je een overzicht van hoe je deze instellingen kunt wijzigen op verschillende apparaten.

Android

 1. Open de Instellingen-app: Zoek het icoon van de Instellingen-app op je apparaat en tik erop om het te openen.
 2. Ga naar ‘Netwerk en internet’ of ‘Verbindingen’: Afhankelijk van je apparaat, zoek je naar een optie die te maken heeft met netwerken of verbindingen.
 3. Mobiele netwerken: Zoek naar een optie genaamd ‘Mobiele netwerken’ en tik erop.
 4. Data roaming: Je ziet een optie voor ‘Data roaming’. Hier kun je data roaming aan- of uitzetten door de schakelaar of het selectievakje aan te tikken.

iOS

 1. Instellingen: Open de Instellingen-app op je iOS-apparaat.
 2. Mobiel netwerk: Scroll naar beneden en tik op ‘Mobiel netwerk’ (of ‘Mobiele data’ op sommige apparaten).
 3. Opties mobiele data: Tik vervolgens op ‘Opties mobiele data’.
 4. Data roaming: Hier vind je de optie ‘Data roaming’. Schakel deze optie in of uit door de schakelaar te verschuiven.

Windows

 1. Instellingen: Ga naar de lijst met apps en selecteer ‘Instellingen’.
 2. Mobiel netwerk & SIM: Zoek en tik op ‘Mobiel netwerk & SIM’ of een vergelijkbare optie.
 3. Instellingen voor dataverbinding: Zoek naar opties voor de dataverbinding.
 4. Data roaming-opties: Selecteer ‘Data roaming-opties’ en kies de gewenste instelling voor roaming.

Conclusie

Data roaming maakt het mogelijk om verbonden te blijven, zelfs als je ver van huis bent. Het biedt gemak en zekerheid, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de potentiële kosten en maatregelen te nemen om onnodige uitgaven te vermijden. Door van tevoren te plannen en slim gebruik te maken van de beschikbare opties, kun je optimaal profiteren van data roaming zonder verrast te worden door hoge kosten. En dat is wel zo fijn!