Waarom moet je 12 uur nuchter zijn voor bloedprikken?
Als je bloed laat prikken, is het belangrijk dat je van tevoren nuchter bent. Maar waarom eigenlijk? In dit blogbericht leggen we uit waarom de 12-uurs nuchtere periode voorafgaand aan een bloedafname zo belangrijk is.
Wat gebeurt er tijdens een bloedafname?
Tijdens een bloedafname wordt er een kleine hoeveelheid bloed uit een ader in je arm of hand getrokken. Dit bloed wordt vervolgens in buisjes verzameld en naar het laboratorium gestuurd voor analyse. De arts of verpleegkundige heeft deze bloedmonsters nodig om de hoeveelheden van verschillende stoffen in je bloed te kunnen meten. Denk bijvoorbeeld aan cholesterol, suikerwaarden, eiwitten of andere biomarkers.
Waarom moet je nuchter zijn?
Er zijn verschillende belangrijke redenen waarom je voor een bloedafname 12 uur van tevoren nuchter moet zijn:
- Precieze metingen: Als je net hebt gegeten of gedronken, kunnen de concentraties van bepaalde stoffen in je bloed anders zijn dan normaal. Door nuchter te zijn, kunnen de laboratoriumtests nauwkeurige, betrouwbare metingen opleveren.
- Voorkomen van vertekening: Voedsel en dranken kunnen de waarden van stoffen als glucose, vetten en eiwitten in je bloed beïnvloeden. Dit kan de uitslagen van de bloedtests vertekenen, waardoor de arts een onjuist beeld krijgt van je gezondheidstoestand.
- Stabielere resultaten: Wanneer je nuchter bent, zijn de waarden in je bloed stabieler en minder onderhevig aan schommelingen. Dit maakt de testresultaten betrouwbaarder en gemakkelijker te interpreteren.
- Verminderen van risico’s: Als je pas gegeten hebt, kan het bloed langer stollen of is er een hoger risico op flauwvallen tijdens de bloedafname. Door nuchter te zijn, worden deze risico’s geminimaliseerd.
Hoe lang moet je nuchter zijn?
De algemeen geaccepteerde richtlijn is om 12 uur voor de bloedafname nuchter te zijn. Dit houdt in dat je in die periode niets mag eten of drinken, behalve water.
Sommige uitzonderingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld:
- Bij diabetes of bepaalde medicijngebruik kan de arts een kortere nuchtere periode adviseren.
- Voor sommige tests, zoals een glucose-tolerantietest, is een andere nuchtere periode nodig.
In geval van twijfel is het verstandig om contact op te nemen met je arts of het laboratorium voor de juiste instructies.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je antwoorden op enkele veel gestelde vragen over nuchter zijn voor een bloedafname:
Mag ik wel water drinken? Ja, tijdens de 12 uur dat je nuchter moet zijn, mag je wel water drinken. Water heeft geen invloed op de testresultaten.
Wat als ik per ongeluk iets gegeten of gedronken heb? Mocht je per ongeluk iets hebben geconsumeerd, informeer dan voor de zekerheid de arts of verpleegkundige. Zij kunnen beslissen of de bloedafname nog steeds doorgang kan vinden of dat deze opnieuw ingepland moet worden.
Hoe laat moet ik stoppen met eten en drinken? De 12 uur nuchtere periode geldt vanaf middernacht voorafgaand aan de bloedafname. Dus als je om 9 uur ’s ochtends bloed moet laten prikken, moet je vanaf 21:00 uur de avond ervoor nuchter zijn.
Mag ik medicijnen wel innemen? Ja, tenzij je arts of de laboratoriummedewerker specifiek iets anders heeft geadviseerd, mag je je reguliere medicatie wel innemen tijdens de nuchtere periode.