Verzuimpreventie: Hoe je ziekteverzuim kunt verlagen en voorkomen
Ziekteverzuim kan een flinke kostenpost zijn voor jouw bedrijf. Als werkgever ben je verplicht het loon van een zieke medewerker door te betalen. Maar er komen ook indirecte kosten bij kijken, zoals verzuimbegeleiding en tijdelijke vervanging. Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op het verlagen en voorkomen van ziekteverzuim. Goede verzuimbegeleiding helpt medewerkers sneller op een verantwoorde manier te re-integreren. En investeren in preventie voorkomt dat jouw medewerkers ziek worden. Hieronder zetten we een aantal maatregelen op een rij die bijdragen aan verzuimpreventie.
Stel een goed verzuimbeleid op
Een effectief verzuimbeleid is essentieel om ziekteverzuim te voorkomen en te verminderen. In dit beleid beschrijf je hoe jij en je medewerkers omgaan met verzuim en welke afspraken er gelden. Je kunt eenvoudig starten met een verzuimprotocol. Sazas heeft een voorbeeld verzuimprotocol beschikbaar dat je kunt downloaden.
Herken verzuimsignalen
Het tijdig herkennen van signalen zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid en verminderde productiviteit, kan helpen om verzuim te voorkomen. Door deze signalen serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen, voorkom je langdurig verzuim, zoals bij een burn-out.
Creëer een gezonde en veilige werkomgeving
Een veilige werkplek verlaagt de kans op ongevallen en langdurig verzuim. Denk aan goede ergonomische voorzieningen, voldoende frisse lucht en kantoorplanten. Deze dragen bij aan een betere sfeer en zorgen daarmee voor minder ziekteverzuim. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) krijg je inzicht in de risico’s binnen je bedrijf.
Stimuleer een open bedrijfscultuur
Een open bedrijfscultuur zorgt ervoor dat medewerkers zich vrij voelen om hun werkdruk of privéproblemen te bespreken. Door vroegtijdig problemen aan te pakken, kun je verzuim verminderen. Bedrijven die dit actief doen, zien het werkplezier en de betrokkenheid onder medewerkers toenemen.
Bevorder vitaliteit
Vitale medewerkers verzuimen minder en zijn productiever. Stimuleer een gezonde leefstijl door bijvoorbeeld sportactiviteiten te organiseren of gezonde voeding aan te bieden op de werkvloer.
Geef regelmatig complimenten
Het geven van een compliment kan de sfeer en productiviteit op de werkvloer aanzienlijk verbeteren. Door medewerkers te waarderen voor hun inzet, creëer je een positieve werkomgeving waarin medewerkers graag werken en minder snel verzuimen.
Toon betrokkenheid
Een goede relatie met je medewerkers helpt om verzuim vroeg te signaleren. Door regelmatig te vragen naar hun werkplezier en privéomstandigheden, kun je tijdig ingrijpen als dat nodig is. Medewerkers die zich gehoord voelen, zullen zich meer betrokken voelen en minder verzuimen.
Zorg voor ontspanning en pauzes
Regelmatig pauzeren en momenten van ontspanning zijn cruciaal voor de productiviteit en het werkplezier van medewerkers. Gezamenlijke pauzes versterken bovendien de teamspirit, wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving.
Houd rekening met de werk-privébalans
Een goede werk-privébalans is essentieel voor het welzijn van je medewerkers. Als privéproblemen zoals schulden of relatieproblemen opspelen, kan dat hun werk beïnvloeden. Omgekeerd geldt dit ook: stress op het werk kan de privésituatie verslechteren. Zorg dat je oog hebt voor deze balans.
Ondersteun mantelzorgers binnen je organisatie
Voor medewerkers met mantelzorgtaken is het belangrijk dat er balans is tussen werk- en zorgtaken. Door hier als werkgever aandacht aan te besteden, verminder je het risico op ziekteverzuim en verlies aan productiviteit. Bewustwording en open communicatie over dit onderwerp zijn de eerste stappen naar een mantelzorgvriendelijke organisatie.
Verzuim voorkomen met de dienstverlening van Sazas
Wil je verzuim in jouw bedrijf effectief aanpakken? Verzuimpreventie is een vast onderdeel van de dienstverlening van Sazas. Ontdek welke verzuimoplossingen Sazas biedt.