Sierlijk, dansend in de wind: de wimpel

 Sierlijk, dansend in de wind: de wimpel

Een wimpel is een typisch Nederlands fenomeen, wat nergens ter wereld op deze manier en in deze getalen terug te vinden is. Maar waarom is de wimpel in Nederland zo populair en hoe is deze ontstaan?

Het ontstaan van de wimpel.

Voor het ontstaan van de wimpel gaan we terug naar de tijd van Willem van Oranje. De Nederlandse vlag bestond heel vroeger uit de kleuren oranje, wit en blauw. Oranje was destijds een eerbetoon aan het huis van Oranje-Nassau. Omdat oranje kleurstof lastig te vergaren was en omdat rood beter zichtbaar was op zee is de Nederlandse vlag toen aangepast. Na de Franse onderdrukking toen Nederland weer een zelfstandige natie werd, pleite Willem van Oranje ervoor om de kleur oranje terug te brengen op de vlag. Er werd toen besloten om het rood, wit en blauw te behouden als kleuren van de Nederlandse vlag, maar er een oranje wimpel aan toe te voegen als compromis. Zo is de wimpel ontstaan.

De wimpel is alle soorten en maten.

Waar de wimpel vroeger dus een oranje kleur had, zijn er in de jaren daarna diverse varianten ontstaan. Zo werd de wimpel ook vervaardigd in de kleuren van de Nederlandse vlag. Nog veel later kreeg ook iedere provincie zijn eigen wimpel op basis van het ontwerp van de officiële provincievlag. Hierdoor kon aan de kleurstelling en patroon op de wimpel achterhaald worden bij welke provincie deze hoorde. Inmiddels zijn provincie wimpels niet meer weg te denken uit onze maatschappij en zie je met enige regelmaat een prachtige provincie wimpel sierlijk dansen in de wind.

Het gebruik van de oranje wimpel

In Nederland kennen we een vlagprotocol, waarin ook het gebruik van de oranje wimpel beschreven staat. Zo mag deze officieel enkel gehesen worden in combinatie met de Nederlandse vlag of verjaardagen van de Koning, koningin en kroonprinses. Ook is dit toegestaan tijdens een huwelijk of geboorte binnen het koningshuis.

In tegenstelling tot de oranje wimpel zijn er voor de Nederlandse of provincie wimpels geen vlagprotocol. Deze mogen dus het gehele jaar in de mast blijven hangen. Dit is één van de redenen dat een wimpel zo populair is in Nederland, waar mensen graag hun identiteit en trots tonen. Een andere reden is dat een wimpel normaliter een langere levensduur heeft dan een vlag.

Omdat er veel verschil zit in de kwaliteit van wimpels, adviseren wij je om jouw wimpels te bestellen bij een specialist. Die bieden een uitgebreid assortiment kwaliteit wimpels, waaronder de oranje wimpel en provincie wimpels in diverse lengtes. Bestel jij je wimpel bij een specialist dan ben je zeker van een uitstekende kwaliteit en heb je lang plezier van jouw dansende wimpel!