Hoeveel inch laptop heb ik? [4 manieren om daar achter te komen]

 Hoeveel inch laptop heb ik? [4 manieren om daar achter te komen]

Je wilt dus weten hoeveel inch je huidige laptop heeft? Geen probleem! Of je nu van plan bent om een nieuwe laptoptas te kopen of gewoon nieuwsgierig bent naar de afmetingen van je trouwe metgezel, het is handig om te weten hoe je de grootte van je laptop kunt bepalen.

1. Controleer de specificaties

De meest betrouwbare manier om de schermgrootte van je laptop te achterhalen, is door de specificaties te controleren. Deze informatie is meestal te vinden op de website van de fabrikant of in de handleiding van de laptop. Zoek naar termen als “schermdiagonaal” of “schermgrootte” om te zien welke maat je hebt.

2. Meet de diagonaal van het scherm

Als je de specificaties niet kunt vinden, kun je de diagonaal van het scherm zelf meten. Neem een meetlint of liniaal en meet van de linkerbovenhoek naar de rechterbenedenhoek van het scherm. Dit geeft je de schermdiagonaal in centimeters. Nu hoef je alleen nog het aantal centimeters om te rekenen naar inches. Eén inch is gelijk aan 2,54 centimeter.

3. Vergelijk met standaardformaten

Als je nog steeds twijfelt, kun je de grootte van je laptop vergelijken met standaardformaten. De meest voorkomende maten zijn 13, 15 en 17 inch, maar laptops kunnen ook tussenliggende maten hebben zoals 14 inch of 16 inch. Als je laptop dicht bij een van deze standaardformaten komt, is de kans groot dat het formaat overeenkomt.

4. Raadpleeg het modelnummer

Soms kan het modelnummer van je laptop je ook helpen bij het bepalen van de schermgrootte. Zoek online naar het modelnummer van je laptop en kijk of je specificaties kunt vinden die de schermgrootte vermelden. Dit kan vooral handig zijn als je de originele verpakking of documentatie niet meer hebt. Vaak staat het getal van je schermgrootte in inches ook in het modelnummer van je laptop.

Conclusie

Het achterhalen van de schermgrootte van je huidige laptop is eigenlijk best eenvoudig, of je nu de specificaties controleert, zelf meet of vergelijkt met standaardformaten. Met deze informatie kun je gemakkelijk de juiste accessoires kiezen, zoals een draagtas of een laptopstandaard, die perfect passen bij jouw laptopformaat.