Help, het doucheputje borrelt! Wat nu? [6 stappen]

 Help, het doucheputje borrelt! Wat nu? [6 stappen]

Wanneer je merkt dat je doucheputje borrelt, is het belangrijk om snel te handelen. Dit kan wijzen op een onderliggend probleem met je afvoersysteem, dat, indien onbehandeld, kan leiden tot meer ernstige problemen, zoals volledige verstoppingen of zelfs waterschade. Het borrelen wordt vaak veroorzaakt door lucht die door een blokkade in het systeem wordt geduwd en de weg van de minste weerstand zoekt, wat in dit geval terug door je afvoer is. Voer onderstaande stappen uit om het probleem op te lossen.

Stap 1: controleer andere afvoeren

Voordat je actie onderneemt, is het verstandig om te controleren of andere afvoeren in je huis vergelijkbare symptomen vertonen. Dit kan helpen bepalen of het probleem lokaal is (alleen je douche) of dat het een breder probleem in je huis betreft. Indien meerdere afvoeren borrelen of langzaam afwateren, kan het probleem liggen in de hoofdafvoer of in de ontluchtingspijpen van je huis.

Stap 2: gebruik een ontstopper

Een eenvoudige en effectieve eerste stap is het gebruik van een ontstopper. Zorg ervoor dat je een goede afdichting creëert over het doucheputje en pomp de ontstopper krachtig op en neer. Dit kan helpen om eventuele verstoppingen die zich dicht bij de oppervlakte bevinden los te maken en het borrelen te stoppen.

Stap 3: maak het putje schoon

Verwijder het deksel van het doucheputje en inspecteer op zichtbare blokkades. Haar, zeepresten en ander vuil kunnen zich ophopen en verstoppingen veroorzaken. Gebruik handschoenen, een haakje, of een speciale borstel om het vuil te verwijderen. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in de waterafvoer.

Stap 4: chemische ontstoppers

Als de verstopping dieper lijkt te zitten, overweeg dan het gebruik van een chemische ontstopper. Volg nauwgezet de instructies op de verpakking en gebruik deze producten met zorg. Chemische ontstoppers kunnen effectief zijn, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor sommige leidingmaterialen en milieuonvriendelijk zijn.

Stap 5: controleer de ontluchtingspijp

De ontluchtingspijp, die het afvoersysteem van lucht voorziet, kan soms verstopt raken door bladeren, nesten, of ander puin. Een verstopte ontluchtingspijp kan ervoor zorgen dat lucht terug het huis in wordt geduwd, wat resulteert in het borrelen van je afvoer. Controleer en reinig indien nodig de ontluchtingspijp.

Stap 6: schakel professionele hulp in

Als geen van de bovengenoemde stappen het probleem oplost, is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Een gecertificeerde loodgieter kan het probleem diagnosticeren en oplossen, of het nu gaat om diepe verstoppingen, problemen met de ontluchtingspijp, of andere complicaties binnen het afvoersysteem.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Vraag: kan ik zelf de ontluchtingspijp controleren en reinigen?

Antwoord: Ja, je kunt zelf de ontluchtingspijp controleren als je veilig bij het dak kunt komen. Zoek naar zichtbare blokkades bij de opening. Voor diepere blokkades of als je twijfelt, is het echter veiliger om een professional in te schakelen.

Vraag: hoe vaak moet ik mijn afvoer reinigen om een borrelend doucheputje te voorkomen?

Antwoord: Preventief onderhoud kan variëren afhankelijk van het gebruik, maar een algemene richtlijn is om je afvoer elke 3 tot 6 maanden schoon te maken. Dit kan helpen verstoppingen en borrelen te voorkomen.

Vraag: zijn chemische ontstoppers veilig voor alle soorten leidingen?

Antwoord: Niet alle chemische ontstoppers zijn veilig voor elk type leiding. Raadpleeg de productinformatie en overweeg alternatieve methoden als je leidingen van een gevoelig materiaal zijn, zoals oude metalen of PVC.

Vraag: wat als alleen mijn doucheputje borrelt, maar de andere afvoeren in orde zijn?

Antwoord: Als alleen je doucheputje borrelt, is de kans groot dat het probleem lokaal is. Begin met de stappen voor het schoonmaken van het putje en het gebruik van een ontstopper. Als het probleem aanhoudt, kan er een diepere verstopping zijn die professionele aandacht vereist.