Dit is hoe je het beste een bril schoonmaken kan

 Dit is hoe je het beste een bril schoonmaken kan

Jouw bril is een waardevol hulpmiddel waarmee je de wereld om je heen kunt zien en ervan kunt genieten. Of je nu een bril draagt voor zichtcorrectie of als modeaccessoire, het is essentieel om je bril schoon en helder te houden. Een schone bril zorgt niet alleen voor een beter zicht, maar helpt ook om krassen te voorkomen en de levensduur van je bril te verlengen. In dit artikel leer je de beste methoden en tips waarmee je jouw bril schoonmaken kunt, zodat je altijd een helder en smetteloos zicht hebt.

De juiste tools voor het schoonmaken van je bril

Voordat we ingaan op de specifieke schoonmaakmethoden, laten we eerst kijken naar de tools die je nodig hebt om jouw bril effectief schoon te maken:

 1. Microvezeldoekjes: Deze zachte, pluisvrije doekjes zijn ideaal voor het dagelijkse onderhoud van je bril. Ze zijn zacht genoeg om geen krassen op de glazen achter te laten, maar sterk genoeg om vuil en vingerafdrukken te verwijderen.
 2. Brillenspray: Een speciale brillenspray is een geweldige aanvulling op je schoonmaakarsenaal. Deze sprays zijn speciaal ontworpen om vuil en olieachtige residu’s op je bril te verwijderen zonder de coatings op de glazen aan te tasten.
 3. Zacht afwasmiddel: Voor een grondige reiniging kun je een mild afwasmiddel gebruiken. Zorg ervoor dat het afwasmiddel geen agressieve chemicaliën bevat die de coating van je bril kunnen beschadigen.
 4. Stromend water: Water is een krachtige bondgenoot bij het schoonmaken van je bril. Zorg ervoor dat het water lauw is, vermijd te heet of te koud water, omdat extreme temperaturen je bril kunnen beschadigen.

Stap-voor-stap schoonmaakgids

Nu je de juiste tools bij de hand hebt, is het tijd om te leren hoe je je bril op de juiste manier kunt schoonmaken. Volg deze stap-voor-stap schoonmaakgids voor een sprankelend resultaat:

Stap 1: Handen wassen

Voordat je begint met het schoonmaken van je bril, moet je eerst je handen grondig wassen met milde zeep en water. Hiermee voorkom je dat vuil en oliën van je handen op je brilglazen terechtkomen.

Stap 2: Spoel je bril af

Houd je bril onder zacht stromend water om stof en vuil weg te spoelen. Gebruik nooit heet water, omdat dit de coatings op je bril kan beschadigen.

Stap 3: Breng afwasmiddel aan

Breng een kleine druppel zacht afwasmiddel aan op beide zijden van de glazen. Wrijf voorzichtig met je vingertoppen om vuil en vet te verwijderen.

Stap 4: Spoelen en afdrogen

Spoel je bril opnieuw af onder stromend water om het afwasmiddel grondig te verwijderen. Schud voorzichtig om overtollig water te verwijderen en droog vervolgens je bril af met een schoon, pluisvrij microvezeldoekje.

Stap 5: Gebruik van brillenspray (optioneel)

Als je bril nog steeds niet helemaal schoon is, kun je een brillenspray gebruiken. Spuit een kleine hoeveelheid spray op beide zijden van de glazen en veeg het af met een microvezeldoekje.

Tips voor dagelijks onderhoud van je bril

Nu je jouw bril grondig hebt gereinigd, is het belangrijk om te weten hoe je jouw bril dagelijks kunt onderhouden om de helderheid en kwaliteit te behouden:

 1. Gebruik altijd een microvezeldoekje: Vermijd het gebruik van papieren handdoeken, tissues of je kleding om je bril schoon te maken. Deze materialen kunnen krassen op de glazen veroorzaken.
 2. Vermijd chemische reinigingsmiddelen: Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak of bleekmiddel, om je bril schoon te maken. Deze kunnen de coatings en het montuur beschadigen.
 3. Zet je bril niet met de glazen naar beneden: Leg je bril altijd met de glazen naar boven om krassen te voorkomen.
 4. Houd je bril uit de buurt van hitte: Laat je bril niet in direct zonlicht liggen of op plaatsen met hoge temperaturen, zoals het dashboard van een auto.
 5. Gebruik beide handen bij het opzetten en afzetten: Het vasthouden van je bril met beide handen helpt om onnodige druk op het montuur te voorkomen.

Wat te doen bij hardnekkig vuil?

Soms kunnen er hardnekkige vlekken of vuil op je bril verschijnen, die niet gemakkelijk te verwijderen zijn met de bovengenoemde methoden. Hier zijn enkele aanvullende tips om met dergelijke situaties om te gaan:

 1. Gebruik geen kracht: Probeer nooit met kracht het vuil van je bril te schrobben, aangezien dit de glazen kan beschadigen.
 2. Week je bril: Als het vuil niet gemakkelijk te verwijderen is, week dan je bril een paar minuten in lauw water met een druppeltje afwasmiddel voordat je hem schoonmaakt.
 3. Raadpleeg een professional: Als je ondanks alle inspanningen het vuil niet kunt verwijderen, breng je bril dan naar een professionele opticien of brillenwinkel voor een grondige reiniging.

Je bril schoonhouden – Een dagelijkse gewoonte

Het regelmatig schoonmaken van je bril is een eenvoudige gewoonte die je een helder zicht en een langdurige bril kan opleveren. Door de juiste tools en technieken te gebruiken, kun je vuil, vet en krassen op je bril voorkomen. Neem een paar minuten per dag om je bril te reinigen, en je zult genieten van een heldere, comfortabele kijkervaring.

Een bril vol helderheid

Met de kennis en praktische tips die je hebt opgedaan in dit artikel, ben je nu goed uitgerust om je bril in topconditie te houden. Het behouden van een schone en heldere bril is niet alleen belangrijk voor je zicht, maar het verlengt ook de levensduur van je geliefde bril. Blijf consequent voor je bril zorgen, en je zult beloond worden met een wereld vol kleur, helderheid en een scherp zicht!