De magie van landen vlaggen

 De magie van landen vlaggen

Ieder land heeft een unieke vlag, dat symbool staat voor de trots en onafhankelijkheid van het land. Het prachtige kleurenpallet van deze vlaggen hebben vaak een symbolische betekenis. Zo staan groene kleuren meestal voor de vruchtbare grond of de adembenemende natuur van een land, terwijl blauw vaak refereert aan water. Rood symboliseert dan weer de strijd of het bloed dat vergoten is in de zoektocht naar onafhankelijkheid. Zo verteld iedere vlag zijn eigen unieke verhaal.

Symbolen in landen vlaggen

Naast de symboliek van kleuren, bieden landen vlaggen soms ook elementen met een diepere betekenis. We kennen allemaal de Amerikaanse vlag met de rode en witte banen en het donkerblauwe vlak met witte sterren. Deze sterren staan voor de 50 staten, terwijl de 13 strepen de oorspronkelijke kolonies vertegenwoordigen. Bij Islamitische landen zien we regelmatig een halve maan terugkomen op de vlag. Deze wordt gezien als een heilig symbool en als referentie aan het Ottomaanse rijk.

Geschiedenis van een land

Ook refereren veel landsvlaggen aan de geschiedenis van het land. Denk hierbij aan de vlag van Australië of Nieuw-Zeeland. Beide landen hebben onder het bewind gestaan van het Verenigd Koninkrijk. In de nationale vlag van beide landen is de vlag van het Verenigd Koninkrijk verwerkt. Maar er zijn veel meer landen die in hun nationale vlag terugblikken op de geschiedenis of een bondgenootschap. Zo is de Servische vlag een rechtstreekse verwijzing naar de Rusland. Rusland heeft Servië hulp verleend tijdens de eerste Servische opstand.  Als eerbetoon heeft Servië na haar onafhankelijkheid de Russische kleuren opgenomen in de nationale vlag.

Trots en samenhorigheid

Wat een nationale vlag voor de mensen van het land betekent wordt duidelijk op nationale vlagdagen, maar ook tijdens grote internationale sport evenementen. De supporters tonen massaal een landsvlag om hun sporter(s) aan te moedigen als extra steuntje in de rug. We herinneren ons allemaal wel de volgepakte voetbalstadions tijdens het EK of WK voetbal. En hoe verder een land komt, des te meer mensen de nationale vlag tonen. Een gevoel van trots en verbondenheid komen tot uiting in het tonen van de nationale vlag.

Ben jij met het aankomende EK voetbal in het vooruitzicht ook op zoek naar een nationale vlag van jouw land? Bij Vlaggen Unie hebben ze de vlaggen van ieder land ter wereld op voorraad in verschillende afmetingen. Als specialist leveren zij vlaggen met een goede kwaliteit. Voor een goede landen vlag kun je dus een kijkje te nemen op de website van Vlaggen Unie.